2011

Alf Henrikson var en musikalisk man, det märker alla som njuter av hans munrätta poesi och rytmiska prosa. Från musikmiljön i bruksorten Huskvarna följer vi honom som musikskribent i bland annat Dagens Nyheter och som författare av sångtexter för scen och grammofon, för radio och tv, alltifrån schlager till opera. Och vi avlyssnar nästan ett sekels musikliv i hans dagsverser.

I Alf Henrikson-sällskapet ingår boken i medlemsförmånerna

Samarbetet med tonsättare som Hilding Rosenberg och Lars-Erik Larsson beskrivs, kompositörer och sångare vittnar om hur Alfs texter stimulerat dem. Och själv kommer han till tals i programartiklar och dikter. Belysningen av en mer än halvsekellång aktivitet inom konst- och populärmusik i Sverige ger därtill boken stort kulturhistoriskt intresse. Längre bidrag av Sten Dahlstedt, Carlhåkan Larsén, Stig Jonsson, Claes-Göran Skoglund och Christer Åsberg förenas med beskrivningar av den utövande konstnärens förhållande till Henriksons texter av Birgit Carlstén och Robert Sund samt med punktstudier av Björn Barlach, Gil Dahlström, Catharina Grünbaum och Lars Weck.

Obegränsat är antalet sånger. Teckning av Björn BergKapitel: Alf Henrikson och musiken Bruksmusik och musikbruk i Alf Henriksons Huskvarna Brödratoner Alf Henrikson och jazzen På tal om Resa till Amerika Mot framtiden Henriksons och Rosenbergs ”lyriska spel” Resa till Amerika Tonsatt lyrik - Den sångbara texten Att sjunga med Alf Henrikson är lätt Andarna som sucka Schlager och visor Låttoppen Firma Henrikson & Larsson Noter till Obligationsmarschen Roslagsvår Noaks ark och vikingaskepp Själsfränder. Alf Henrikson och Daniel Helldén Infall och inspiration. Om att tonsätta H:s dagsverser Decima.

Roslagsvår, 1956Sång för svensk kvartett. Teckning: JAC
128 sidor. Rikt illustrerad, och med en mängd musikfyllda verser av Alf Henrikson. Huvudredaktör Christer Åsberg.
Utgivningsdag 1 juni 2011.
Pris (160 kr), nu 50 kr(!) porto tillkommer.
Beställ genom att skriva till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.