2014

SLUTSÅLD En talbok med författaren Alf Henrikson som uppläsare.

yggdrasil mimer300pxb


Mimer står vid sin brunn redo med hornet för att ur källan till askens rot läska sin kunskap om världen. Edward Lindahl ritade bilden, som är hämtad ur den ursprungliga boken. Alf Henrikson skrev boken 1973, Edward Lindahl illusterade den.

Asken Yggdrasil är världsträdet i den fornnordiska gudasagan, som  nått eftervärlden via de båda isländska Eddorna. Sagan handlar inte bara om Oden, Tor och Balder, hästen Sleipner, galten Särimner och andra pittoreska väsen i det överjordiska Valhall.

Gudasagan innehåller också bitar av en sorts världsförklaring, där namn som Nifelhem, Ginnungagap, Bifost och många fler ges adress på olika trakter i rymden.

Asken Yggdrasil handlar om gudomligt liv och leverne på askens grenar under många årtusenden, intill den dag då det åldriga trädet fälldes av stormarna kring Ragnarök och dess splitrtrade grenar virvlade ut i universum med en och annan överlevande varelse ombord.

Asken Yggdrasil återberättar på ett nytt sätt Eddornas gamla berättelser med alla deras poänger. På denna dubbel-cd är det Alf Henrikson själv som medryckande berättar.

Det är en historia som är rolig, lärorik och tänkvärd i vår tid för alla mellan 9 och 99 år.

SLUTSÅLD