Fredrik Sjöberg, författare, journalist, naturskildrare.

”För ett kunskapsberikande författarskap om naturen i ett kulturellt perspektiv”

Till Alf Henrikson-stipendiat för 2007 har utsetts författaren Fredrik Sjöberg.
Han får stipendiet ”för ett kunskapsberikande författarskap om naturen i ett kulturellt perspektiv”.

Fredrik Sjöberg är författare, journalist och översättare. Han har skrivit uppmärksammade böcker, där han från en mycket personlig utgångspunkt skriver om natursyn och naturupplevelser. Han kan behandla det lilla i naturen, en växt eller ett litet djur, likaväl som det stora, globala problemet med uppvärmning och miljöförstöring.

Bland Fredrik Sjöbergs senaste böcker kan nämnas Gener, pengar & pirater (1998), Flugfällan (2004) och Flyktkonsten (2006). Han har gjort flera översättningar, bl. a. Uppdrag Jorden av Al Gore (1993) och  Livets mångfald (1995).

I år har Fredrik Sjöberg, som också arbetat med teater, bland annat som attributör vid Dramaten, skrivit en pjäs eller musikal som heter Insektsgalan och som gjort stor succé på Stockholms stadsteater och på Uppsala stadsteater. Den har en lekfullhet, grundad på kunskap och humor, som liknar vad man kan finna i Alf Henriksons diktning.
- Jag beundrar Alf Henrikson och hans kloka författarskap, på samma sätt som jag läser Sten Selander och Gunnar Brusewitz med stort intresse, säger Fredrik Sjöberg,