Meny

Aktiviteter

Här hittar du Sällskapets kommande och genomförda evenemang. Om du är medlem och har anmält din e-postadress får du även Sällskapets digitala nyhetsbrev som påminner om vad som är på gång. Har du en idé för någon aktivitet med Alf Henrikson-koppling? Eller funderar kring ett evenemang? Mejla oss! >

Möt oss på Bokmässan i Göteborg!

Du hittar oss i monter B1080 från torsdag 28 september till söndag 1 oktober!

 

Vi bjuder på följande program:

  • Fredag  kl. 15.30. ”AH i schlagerns värld”. Hans Josefsson och Birgit Carlstén
  • Söndag kl. 12.30. ”Björn Berg 100 år, delvis i sällskap med Alf Henrikson”. Birgit Carlstén
  • Söndag kl. 15.00. ”Kungligt”. Hans Josefsson, Affi Karlman, Birgit Carlstén och Erik Lindfelt

 

Välkomna!

 

 

 

 

 

 

 

Tidigare aktiviteter

Solig och varm Alf H-dag i Huskvarna den 9 juli

Foto: Christer Möller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alf Henrikson-dagen 2023 inleddes med att vi lade ner en blomma på hans grav på Huskvarna kyrkogård.

Klockan 11 blomstersmyckadess statyn på Esplanaden vid en kort ceremoni.

Sedan följde inte mindre än tre samlingar i Kruthuset för att alla skulle få plats och njuta av programmet med rubriken ”Majestätsbrott? Alf om kungligt.” Kung Carl Gustaf har ju suttit på tronen i 50 år och det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung av Sverige. Ett halvsekel- och ett halvmilleniumsjubileum med andra ord 2023. Och Alf har skrivit mycket om kungligheter.

Styrelseledamöterna Ann-Sofie Affi Karlman, Birgit Carlstén, Hans Josefsson och Erik Lindfelt framträdde med uppläsningar och sång, och Irene Rask sålde böcker. Lisbeth Hall hade styrt och ställt med det praktiska i Kruthuset - stort tack till henne!

Totalt deltog runt hundra personer. Det hade blivit fler om tävlingen ”Ironman” inte spärrat gatorna.

 

SOMMARHÄLSNING

Hyllning till Krok & Almquists flora

Alf Henrikson upplevde nästan hela det händelserika 1900-talet, hans beläsenhet och kunskapsrikedom var ofantlig. Men han fullbordade sitt liv med bevarat sinneslugn. Kanske bidrog den i dag rätt bortglömda Krok & Almquists flora?

 

 

 

Ungdomsbok

Somliga sagor ger tidsfördriv
och somliga dikter är stora,
men den skönaste bok jag har ägt i mitt liv
var nog Krok & Almquists flora.

Där blommade markerna året runt
och doftade dag och natt.
Det var annat än dagens politiska strunt
och dödtrista samhällsdebatt.

DN 9.1.1969

 

FULLSATT OCH FESTLIGT VID ÅRMÖTET

Oscarshemmets samlingslokal på Östermalm fylldes till sista plats när sällskapet höll årsmöte där den 2 maj. Den formella delen gick snabbt, inte minst eftersom hela styrelsen valts fram till nästa år vid det extra årsmötet i höstas.

Trots fjolårets stök anordnades en rad aktiviteter under året. Sällskapet ekonomi är också god. Till ny revisor valdes Mats Lindgren. Ny sammankallande i valberedning blev Magdalena Nordenson.

När det formella klarats av blev det vinmingel följt av ett samtal mellan årets Alf H-pristagare Katarina Barrling och Odd Zschiedrich. Efter det följde en sånglig programpunkt om Alf som schlagerförfattare med Catharina Grünbaum, Birgit Carlstén och Hans Josefsson. Kvällen avslutades med en välformulerad och finurlig ”Drömvandring” med Jonas Hallberg.

Erik  Lindfelt

 

Verksamhetsberättelse 2022. AH åb 2022

Ekonomisk rapport 2022. AH ek 2022

Nytt nummer av medlemstidningen

Nummer 2023/1 är nu utsänt. Har du inte fått den i brevlådan får du höra av dig till info@alfhenrikson.se.

Medlemmar kan läsa numret här på hemsidan. Se här >

“Alf Henrikson i ord och toner” på Östermalm

Sista dagen i mars var det soaré hos SPF Seniorerna på Östermalm i Stockholm, där publiken kunde njuta av "Alf Henrikson i ord och toner" med Sven Idar och Catharina Grünbaum. Det var helt rätt målgrupp för kvällens ämne. De flesta var 40-talister, och Alf Henrikson är en person som alla växt upp med alltifrån ”Vägen genom A” till dagsverserna.

Alfs texter väckte alltså fina många minnen till liv, men Svens tonsättningar av dem var en ny och trevlig bekantskap för många.

Intresset för vårt sällskap var stort. Tommy Grünbaum sålde böcker och skivor och delade ut värvningskort. Ett par SPF:are har redan anmält sig som nya medlemmar.

Utställning med Björn Berg

Teckningsmuseet i Laholm har i vår en utställning om Björn Berg, den tecknare som illustrerat flest av Alf Henriksons dagsverser och böcker.

”BJÖRN BERG – LIVET SOM TECKNARE”. 8 FEBRUARI–28 MAJ 2023

Teckningsmuseet i Laholm, Hästtorget

Läs mera här >

 

 

Sture och Alf lockade storpublik i Huskvarna

Det blev fullsatt i Alfred Dalin-skolans matsal den 25 mars när föreningen Teater i Huskvarna (som startades i samband med Alf H:s krönikespel "Bara tusen korta år") och AH-sällskapet bjöd in till en förmiddag med Huskvarnaskildringar av Alf och Sture Dahlström.

Båda växte upp i arbetarhem i Huskvarna under knappa omständigheter. Deras liv och författarskap kom sedan att skilja sig mycket åt. Sture D var dessutom inbiten jazzmusiker, en musikform som den 17 år äldre Alf hade något svårt för.

Affi Karlman, Hans Josefsson och Erik Lindfelt stod för prat och uppläsningar. Hans dessutom för sång: Alfs "Huskvarnmarsch" och Taubes "Så länge skutan kan gå", som bejublat extranummer. Bakom det dignande bokbordet stor Iréne Rask.

Anledningen till detta Kaffe me’ drömmar var att Sture D skulle han fyllt 100 strax före årsskiftet. Både han och Alf har litterära skyltar i Huskvarna och finns med i ”boktrappan” i Mjölkafållan. Staty, utställning och egen plats saknar dock Sture.

Foto: Lotte Vognsen

Fullsatt i Värnamo

När Smålands akademi gästade Värnamo blev det en hel del Alf Henrikson. Framförallt när Birgit Carlstén läste den dråpliga sagan om tonen fisset som rymde från tuban till Apladalen – i Apladalen. Besökarna storskrattade åt denna och andra texter. Flera medlemmar från sällskapet visade sig vara på plats.

 

Storpublik på SmåLit i Jönköping den 4 februari

Flera tusen besökare dök upp på litteraturfestivalen SmåLit i Jönköping den 4 februari. Många stannade till vid Alf Henrikson-sällskapets bordbord. Böcker såldes, samtal fördes. Birgit Carlstén, Iréne Rask och Affi Karlman bakom bordet. Dagen innan höll SmåLit till i Värnamo – då sålde Iréne böcker på egen hand.

Erik Linfdelt

Se hela programmet på www.smalit.se

 

 

 

 

 

Alf Henrikson-dagen 2022

DATUM & TID: 9 juli 2022
PROGRAM: En solig Alf Henrikson-dag firades på Esplanaden i Huskvarna.
En mer än hundrahövdad skara mötte upp på Esplanaden i Huskvarna för att fira Alf Henriksons 117:de födelsedag. Stöd för firandet hade kommit från syskonens Inger och Sixten
Norheds stiftelse.
Läs mer och se bilder här >

 

 

Extrastämma i Alf Henrikson-sällskapet onsdagen den 5 oktober 2022

Orsaken till extrastämman var att årsmötet den 6 april 2022 p.g.a. sena avsägelser från ett flertal styrelseledamöter inte hade möjlighet att välja tillräckligt många (enligt stadgarna lägst nio) styrelseledamöter och att Sällskapets fortlevnad därmed var hotad. En interimsstyrelse utsågs bestående av Gil Dahlström, Irene Rask, Vivianne Alexandersson som ledamöter och Agne Werneskog som ordförande. Det beslöts också att ett nytt möte, en extrastämma, skulle hållas till hösten.

Ett idogt arbete under sommaren under ledning av Agne Werneskog med bistånd av Ingrid Weck resulterade att sju tidigare ledamöter bestämde sig för att ställa upp igen och två nya personer tackade ja.

Extrastämman beslutade enligt valberedningens förslag. Läs här hur den nuvarande styrelsen ser ut. Kontakt och styrelse.

 

 

Vägen genom H

2021 års medlemsgåva!

I boken "Vägen genom H" får du ta del av Alfs hela liv och av hans många olika sidor – som journalist, författare, historiker, folkbildare, översättare, låtskrivare, tankelekare och nonsensdiktare och naturligtvis som dagsversskribenten H.

DATUM: Skickas ut till alla medlemmar i november 2021
BESTÄLLNINGAR: Läs mer och beställ fler ex här >

Årsmöte 2021!

Vi kunde till slut äntligen  genomföra 2021 års årsmöte, efter ett tvingats ställa in pga av Corona.

DATUM: 6 oktober 2021
PLATS: Blasieholmsrestaurangen, Blasieholmsgatan 4 C, Stockholm
PROGRAM: Programmet såg ut så här >

Rekordstort intresse för Alf Henrikson-dagen!

9 juli 2021 firades enligt god tradition en Alf H-dag i Huskvarna på hans födelsedag - en dag fylld med musik!

DATUM: 9 juli 2021
PROGRAM: Se bilder och läs mer om dagen här >

Ett annorlunda år. En annorlunda Alf Henrikson-dag.

2020 skulle Alf Henrikson fyllt 115 år - men pga rådande omständigheter ställdes det stora officiella firandet av Alf Henrikson-dagen in - som traditionsenligt annars hålls på författarens födelsedag i hans födelseort Huskvarna. Istället blev det en liten cermoni.

DATUM & TID: 9 juli 2020
PROGRAM: Se bilder och läs mer här >

Filmvisning av dokumentär om Alf Henrikson

Hela 120 personer kom och såg Christer Möllers dokumentärfilm om Alf Henrikson.

DATUM OCH TID: 18 februari 2020
PLATS OCH TID: Smedjan vid Husqvarna fabriksmuseum, Huskvarna
PROGRAM: Se bilder och läs mer här >

Sällskapet på litteraturfestivalen SmåLit

Många trivsamma möten och en hel del sålda böcker blev resultatet på SmåLit när litteraturfestivalen i Jönköpings län gick av stapeln.

DATUM: 7-9 februari 2020
PLATS: Värnamo, Jönköping och Tranås
PROGRAM: Se bilder och läs mer här >

Höstsalong med musik

Vi höll musikalisk salong där kapellmästare Sven Idar och ytterligare ett par artister framförde en rad av nya tonsättningar av Alf Henriksons verser.

DATUM: 22 november 2019
PLATS: Jungfrugatan 40 B, Stockholm
PROGRAM: Programmet såg ut så här >

Om årets bokmässa i Göteborg!

Om Alf Henrikson och hantverket med Birgit Carlstén, vi hyllade årets Alf Henrikson-pristagare och Sällskapets Catharina Grünbaum diskuterade verskonst – En vers för dagen – med den finske versmakaren Henrik Huldén.

DATUM: 26-29 september 2019
PLATS: Mässans gata 10, Göteborg
PROGRAM: Se bilder och referatet från mässan >

Alf Henrikson-dagen i Huskvarna tisdagen 9 juli

Alf Henrikson-dagen firades traditionsenligt på författarens födelsedag i författarens födelseort Huskvarna.

DATUM & TID: 9 juli 2019
PLATS:  Huskvarna
PROGRAM: Se bilder och program från firandet  >

En livaktig vår i Huskvarna

Huskvarna hembygdsförening har bakom sig en aktiv vår i trivsamhetens tecken.

DATUM: våren 2019
PLATS: Huskvarna
Det här hände under våren >

Nationaldagsfirande i Huskvarna

Huskvarna Hembygdsförening arrangerar och bjuder in till ett digert nationaldagsfirande den 6 juni – där du bl a kan se en ny film om Alf Henrikson.

DATUM: 6 juni 2019
PLATS: Kruthuset i Huskvarna
PROGRAM: Klicka på  länken här [pdf]

Vårsalong med H och Kajenn

Sällskapets vårsalong ägnades åt dagsversens mästare Alf Henrikson och Caj Lundgren.

DATUM: 12 maj kl 15.00 2019
PLATS: Drottninggatan 80, Stockholm
Se bilder och program från vårsalongen >

årsmöte 2017

Årsmöte med medlemslunch

I mars höll vi årsmöte – som sedvanligt hölls i Börshuset i Stockholm med sedvanlig lunch innan.

DATUM: 24 mars 2019
PLATS: Börshuset, Stockholm
Se bilder och programmet här >

Besök hos skulptören bakom ”Vägen genom A” 

Hans skulpturer i Hanoi, Oslo och inte minst i Huskvarna. Vi startar det nya året med ett besök i Thomas Qvarsebos ateljé. Läs mer om den tidigare Alf Henrikson-pristagaren >
DATUM: 3 februari  2019 kl 15.00
PLATS: Långholmen, Stockholm
Programmet såg ut så här >

Filmvisning med Alf Henrikson

Alf Henrikson-sällskapet har plockat fram några videoinspelningar med Alf Henrikson.

Ur innehållet:  Filmer presenterade och kommenterade av Catharina Grünbaum • Mingel med vin o ost • Bokförsäljning

DATUM: 15 november kl. 19.00 2018
PLATS: Nostalgia, Ringvägen 56, Stockholm
Programmet såg ut så här >

Bokmässan 2018

Bokmässan i Göteborg 27-30 september 2018

Alf Henrikson-sällskapet var givetvis på plats även i år med en monter på Bokmässan i Göteborg.

DATUM: 27-30 september 2018
PLATS: Mässans gata 10, Göteborg
Rapport från mässan >

alf henriksons dag 2018

Alf Henrikson-dagen i Huskvarna 9 juli

Som vanligt blev det mycket folk som slöt upp på Alf Henrikson-dagen som i år, som alla år, firas på författarens födelsedag, den 9 juli, i författarens födelseort, Huskvarna.

DATUM: 9 juli 2018
PLATS: Alf Henriksons plats i Huskvarna
Programmet såg ut så här  >

Vårsalong 2018

Litterär vårsalong med Agneta Lundström

Kunskap och klokhet, visdom och vett: Agneta Lundström och Catharina Grünbaum talar om Alf Henrikson som företrädare för det klara förnuftet.

DATUM: 27 maj 2018 kl. 15.00
PLATS: Blockhusringen 21, Stockholm
Programmet såg ut så här >

Årsmöte 2017

Årsmöte 2018 (och föregående lunch)

DATUM: 18 mars 2018 kl. 13.00 (lunch), kl. 15.00 (årsmöte)
PLATS: Börssalen, Stockholm (årsmöte), Grillska huset (lunch)
Programmet såg ut så här >

Björn Berg aktivitet

Höstmöte i nyöppnade Björn Berg-arkivet

Björn Bergs barn, Bildmakarna Berg, visade det alldeles nya Björn Berg-arkivet.

DATUM: 12/11 2017
PLATS: Ryssviksvägen 2A, Finntorp
Programmet såg ut så här  >

Bokmässan i Göteborg 2017

Bokmässan i Göteborg

Ingen mässa utan Alf och Sällskapet var såklart på plats med egen monter!

DATUM: 28/9–1/10 2017
PLATS: Göteborgsmässan, Göteborg
Vårt program såg ut så här >

Aktivitet promenad 2017

Stockholmspromenad med Alf och Agneta Lundström

Från Norrström vid slottet och genom Klarakvarteren, som förr var bohemernas och tidningsmakarens stadsdel, gick denna vandring i Alf Henriksons fotspår. 

DATUM: 20/8 2017
PLATS: Samling kl 12.00 Lejonbacken, Stockholm

Alf Henrikson-dagen 2017

Alf Henrikson-dagen 9 juli!

I sedvanlig ordning firades Alf Henriksons födelsedag i Huskvarna – i år med extra mycket musik.

DATUM: 9/7 2017
PLATS: Alf Henriksons plats i Huskvarna
Programmet såg ut så här >

årsmöte 2017

Årsmöte med utdelning av Alf Henrikson-priset 2017

Efter årsmötesförhandlingarna – med val av ny ordförande efter Agneta Lundström – presenterades 2017 års Alf Henrikson-pristagare. 

DATUM: 19/3 2017
PLATS: Börshuset, Stockholm