Meny

Pristagare 2006: Marianne Söderberg

Marianne Söderberg, tv-producent och kulturjournalist har tilldelats 2006 års Alf Henrikson-pris ”i det litterära hantverkets tjänst” med motiveringen ”för hennes kulturjournalistiska och folkbildande gärning som producent och programledare i tv”.

Marianne Söderberg är en folkkär person. Hon har arbetat i fyrtio år vid Sveriges Television i Malmö, där hon omväxlande varit både producent och programledare för en rad breda, utåtriktade kulturprogram. Inte minst har hon intresserat sig för vardagliga människoöden, och hon har fått starkt gensvar för serien ”Din släktsaga”, som har sänts sedan 2003.

Tidigare gjorde hon bland annat musikserien ”I döda mästares sällskap”, tillsammans med pianisten Hans Pålsson.

Andra uppskattade serier som hon producerat var ”Famna livet” (1992), också en släkthistoria, som hon gjorde tillsammans med Agneta Ulfsäter Troell, och ”Drottning av Sverige”, en serie om de svenska drottningarna i Bernadottedynastin. Under trettio år ledde hon utsändningarna från Lunds studentkår den 1 maj, både i radio och i tv. Med sin mjuka skånska har hon också guidat oss vid den stora engelska konserten Last Night of the Proms under de nitton senaste åren.

Marianne Söderbergs kulturjournalistik präglas av kunnighet och allvar, men också av en stillsam humor. Hon har visat att kultur i tv inte bara handlar om arroganta debattprogram. Med sin anspråkslösa framtoning har hon låtit intervjuade personer tala till punkt, och hon har skapat spänning genom att låta bilden illustrera talet.

– Jag är oerhört smickrad och glad över stipendiet, säger Marianne Söderberg. Alf Henrikson är en författare som jag länge har beundrat och läst. Jag träffade honom faktiskt en gång. Han medverkade i ett program som jag producerade och som hette ”Gissa mitt jobb”. Alf satt med i panelen som gissade.

MER LÄSNING:

Se alla pristagare genom åren >

Marianne Söderberg

Marianne Söderberg, tv-producent och kulturjournalist.

Motivering: "För hennes kulturjournalistiska och folkbildande gärning som producent och programledare i tv.”