Meny

Pristagare 2007: Fredrik Sjöberg

Fredrik Sjöberg, författare, journalist, naturskildrare, har tilldelats 2007 års Alf Henrikson-pris ”i det litterära hantverkets tjänst” med motiveringen ”För ett kunskapsberikande författarskap om naturen i ett kulturellt perspektiv”.

Fredrik Sjöberg är författare, journalist och översättare. Han har skrivit uppmärksammade böcker, där han från en mycket personlig utgångspunkt skriver om natursyn och naturupplevelser. Han kan behandla det lilla i naturen, en växt eller ett litet djur, likaväl som det stora, globala problemet med uppvärmning och miljöförstöring.

Bland Fredrik Sjöbergs böcker kan nämnas Gener, pengar & pirater (1998), Flugfällan (2004) och Flyktkonsten (2006). Han har gjort flera översättningar, bl. a. Uppdrag Jorden av Al Gore (1993) och  Livets mångfald (1995).

Fredrik Sjöberg, som också arbetat med teater, bland annat som attributör vid Dramaten, har också skrivit pjäsen Insektsgalan och som gjort stor succé på Stockholms stadsteater och på Uppsala stadsteater. Den har en lekfullhet, grundad på kunskap och humor, som liknar vad man kan finna i Alf Henriksons diktning.

– Jag beundrar Alf Henrikson och hans kloka författarskap, på samma sätt som jag läser Sten Selander och Gunnar Brusewitz med stort intresse, säger Fredrik Sjöberg,

MER LÄSNING:

Se alla pristagare genom åren >

Fredrik Sjöberg

Fredrik Sjöberg, författare, journalist och naturskildrare

Motivering: "För ett kunskapsberikande författarskap om naturen i ett kulturellt perspektiv.”