Meny

Pristagare 2010: Sissela Kyle

Sissela Kyle har tilldelats 2010 års Alf Henrikson-pris ”i det litterära hantverkets tjänst” med motiveringen ”som med kvickhet och bildning formar lysande underhållning med tankeväckande innehåll”.

Sissela Kyle är en välkänd underhållare i den högre skolan. I slutet av 1970-talet genomgick hon scenskolan i Stockholm och har därefter arbetat i en mängd olika teatersammanhang. Hon har spelat på bland annat Stockholms stadsteater, Dramaten, Boulevardteatern och Hamburger Börs. Under flera år var hon uppskattad programledare för Gay-galan. Hon har medverkat i teveproduktioner som Muntra fruarna i Windsor, Pistvakt, Skärgårdsdoktorn, Parlamentet och många andra. Två år i rad var hon programledare för Guldbagge-galan.

Sissela Kyle har belönats med inte mindre än fem Guldmasker, den senaste för sin egenproducerade föreställning ”Dina dagar är räknade”, som hon skrivit tillsammans med Calle Norlén. Ett flertal priser har tillfallit henne, bland annat Povel Ramels Karamelodiktstipendiet, Stockholm Stads Kulturpris 2007 och Karl Gerhard-stipendiet 2009.

Sissela Kyle har tillsammans med Calle Norlén och Per Naroskin skrivit monologerna till teveserien ”De sju dödssynderna”. I hisnande kast mellan skämt och allvar genomlyste hon där en rad etiska frågor och ställde historia och nutid, klokhet och fördomar mot varandra inför en lika road som omtumlad publik.

Prissumman är 15 000 kronor.

Prisjuryn har utgjorts av Agneta Lundström, Catharina Grünbaum, Odd Zschiedrich och Christer Åsberg.

MER LÄSNING:

Se alla pristagare genom åren >

Sissela Kyle

Sissela Kyle, artist och textförfattare

Motivering: ”För att hon med kvickhet och bildning formar lysande underhållning med tankeväckande innehåll.”