Pristagare 2019: Marie Lundström

2019 års mottagare av Alf Henrikson-priset blev kulturjournalisten Marie Lundström har tilldelats 2019 års Alf Henrikson-pris ”i det litterära hantverkets tjänst” med motiveringen ”för att hon som entusiastisk programledare låter radiolyssnarna möta författare, läsare och böcker, böcker, böcker”.

Marie Lundström har i snart ett kvarts sekel i Sveriges Radios P1 arbetat med litteraturprogram som Diktverket, Biblioteket, Bokcirkeln och framför allt Lundströms bokradio, som i dag, varje lördag, har en halv miljon lyssnare.

Marie Lundström är uppvuxen i Gällivare, i en familj där det fanns böcker. Hon började tidigt ta del av vuxenlitteraturen, och hon läser alltid. Radio blev hennes medium för att förmedla det lästa. ”Radio ger lite av samma känsla som läsande, lyssnandet skapar bilder i huvudet.”

Det är vid det här laget åtskilliga författare som hon har samtalat med, både svenska och utländska, både stora namn och mindre kända, och inom många olika genrer: romaner, biografier, barnböcker, sakprosa, lyrik, klassiker … Som lyssnare slås man av hur nära hon håller sig till själva böckerna och skrivandet, inte till utanverk som författarnas popularitet och framgångar. Lyssnaren får veta hur författaren tänker, skriver, betraktar sina huvudpersoner, sitt berättande, sin stil. Hon är påläst, vilket får den intervjuade att känna sig väl till mods, och hon driver samtalet vidare med intresserade frågor och kommentarer

Priset på 15 000 kronor delades ut av Alf Henrikson-sällskapet under Bokmässan i Göteborg.

Prisjuryn har bestått av Catharina Grünbaum, Jonas Hallberg, Odd Zschiedrich, och Christer Åsberg.

Marie Lundström, kulturjournalist

Motivering: ”för att hon som entusiastisk programledare låter radiolyssnarna möta författare, läsare och böcker, böcker, böcker.”

MER LÄSNING:
Se alla pristagare genom åren >