Pristagare 2021: Henrik Ekman

Vetenskapsjournalisten och naturfotografen Henrik Ekman har tilldelats 2021 års Alf Henrikson-priset ”i det litterära hantverkets tjänst” med motiveringen ”för en pedagogisk, saklig och medryckande berättarkonst, som med kunskap och klarhet får den intresserade allmänheten att förstå samband och orsakskedjor i natur och miljö”.

Henrik Ekmans röst har under åren blivit välkänd för både tv-tittare och radiolyssnare. Under 2002–2007 var han inköpare av naturprogram, programledare och kommentator i SVT:s ”Vetenskapens värld”. I radio har han också – på östgötska – gjort sig känd som den satiriske och filosofiske poeten Rune Runeman från Rimforsa.

Henrik Ekman (f. 1951) har en hel rad böcker om natur och miljö bakom sig, den senaste “Naturen vi ärvde: från tyst vår till het sommar”. Ett par av dem har varit Augustpris-nominerade. Han ligger också bakom en dryg handfull filmer i samma ämnen. Liksom Alf Henrikson tog Henrik Ekman starkt intryck av Rachel Carsons “Tyst vår” (1962), vilket kom av bestämma hans framtida inriktning.

Alf Henrikson-priset är långtifrån Henrik Ekmans enda utmärkelse. Han är bl.a. ledamot av Kgl. Lantbruksakademien och hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Priset på 15 000 kronor delades ut vid Alf Henrikson-sällskapets årsmöte den 6 april 2022 i Stockholm.

Prisjuryn har bestått av Catharina Grünbaum, Jonas Hallberg och Odd Zschiedrich.

MER LÄSNING:
Se alla pristagare genom åren >