Meny

Alf Henrikson-dagen i Huskvarna 9 juli 2018

Sedan många år är det tradition i Huskvarna att fira Alf Henriksons födelsedag den 9 juli. Han är ju en ”äkta son” av staden och i år fick han en ovanligt fin present då Huskvarna Hembygdsförening gratulerade med invigningen i Kruthuset av en permanent utställning om honom.

Det sedvanliga firandet ägde dock som vanligt rum på Esplanaden med dess vackra växtlighet och skulpturer, och där Alf dagligen på sin egen plats gläder sin omgivning där han i Thomas Qvarsebos utmärkta gestaltning vandrar genom bokstaven A.

AH-dagen 2018 publik

Oftast har bemärkelsedagen kunnat firas i solsken, men i år var vädergudarna uppenbarligen på dåligt humör – det både åskmullrade ordentligt och regnade kraftigt även om det avtog något när programmet tog sin början. Paraplyer och färgglada regnponchos plockades fram, och de trogna födelsedagsfirarna bänkade sig framför scenen till musik framförd av Christer Möller varefter Huskvarna hembygdsförenings skattmästare Björn Johansson-Elmervik äntrade scengolvet för att hälsa besökarna välkomna. Näst i tur stod ordföranden i Teater i Huskvarna, Marianne Ericsson, som erinrade om teaterns kommande evenemang.

AH dagen 2018 sven unger

En höjdpunkt under firandet var överlämnandet av Alf Henrikson-priset, vilket sköttes av Sven Unger, AH-sällskapets ordförande, som meddelade att ”Alf Henrikson-priset 2018 tilldelas Huskvarna Hembygdsförening för att föreningen genom arbetet på en permanent utställning om Alf Henrikson i Kruthuset i Alf Henriksons födelsestad Huskvarna långsiktigt bidrar till intresset för honom och hans verk.” Lite utanför protokollet påpekade han att prissumman är 15 000 kronor, men att äran är viktigare än guld. Och varaktigare. Föreningens Björn Johansson-Elmervik tog emot och tackade med väl valda ord för diplom och blommor.

AH priset 2018

Till traditionen den 9 juli hör att de medverkande som blomsterhyllas hänger sin bukett runt halsen på födelsedagsbarnet Alf där han går genom sitt A. Så skedde också i år.

AH-dagen teatern

Firandet fortsatte och avslutades i Huskvarna Teater, där AH-sällskapets styrelseledamot Jonas Hallberg, som lämnat sitt sommarviste för att delta i firandet, delade scenen med Huskvarna Musikkår som under Ingemar Badmans ledning bl.a. spelade musik ur det henriksonska skådespelet ”Bara tusen korta år”. Jonas läste sammanbindande texter och lockade också dirigenten in i små underhållande intervjuavsnitt.

Det blev således en fin om än något regnig födelsedag för Alf även i år.

Foto: Kerstin Ericsson

MER LÄSNING:

Alf Henriksons permanenta utställning invigd >
Om Alf Henrikson-priset >
Fler aktiviteter >

OM HUSKVARNA HEMVÄRNSMUSIKKÅR

Musikkåren har lagt sig vinn om den svenska militärmusiktraditionen och spelar därför med den klassiska stämbesättningen med Ess och B-kornetter samt ventilbasun. Musikkåren består till största delen av amatörmusiker, kvinnor och män. Musikernas ålder varierar från 18 till 68 år. I musikkåren finns de flesta yrkesgrupper representerade bl.a. långtradarchaufförer, läkare, lärare, poliser, säljare, tekniker, vaktmästare m.m. Av de ca 40 medlemmarna är tre musiklärare i kommunal regi.