MER LÄSNING:
Historien bakom Alf Henrikson-priset >
Pristagare 2023: Henrik Huldén, dagsverspoeten, visdiktare, journalist och översättare
Motivering: ”för att han på lätta versfötter gläder närsynta öron med fyndigt diktande, från snapsvisa till psalm och en myckenhet dagsvers däremellan, och för att han i sång, musik och handling håller viskulturen i gång i Finland, Sverige och hela Norden.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2022: Katarina Barrling, statsvetare, skribent och spanare i P1
Motivering: ”för att hon i tal och skrift insiktsfullt och spirituellt bespanar och kommenterar vad som pågår i samhälle och politik”.
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2021: Henrik Ekman
Motivering: ”för en pedagogisk, saklig och medryckande berättarkonst, som med kunskap och klarhet får den intresserade allmänheten att förstå samband och orsakskedjor i natur och miljö”.
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2020: Sven Idar
Motivering: ”för att han i sina tonsättningar av Alf Henriksons verser, i melodi och ackompanjemang, uttrycker deras mångskiftande väsen – uppsluppet, underfundigt, lyriskt”.
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2019: Marie Lundström
Motivering: ”För att hon som entusiastisk programledare låter radiolyssnarna möta författare, läsare och böcker, böcker, böcker.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2018: Huskvarna Hembygdsförening
Motivering: ”För att föreningen genom arbetet på en permanent utställning om Alf Henrikson i Kruthuset i Alf Henriksons födelsestad Huskvarna långsiktigt bidrar till intresset för honom och hans verk.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2017: Thomas Qvarsebo
Motivering: ”För att han i skulpturens form med humor och blick för det karakteristiska har givit gestalt åt en rad svenska diktare.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2016: Johanna Röjgård
Motivering: ”För att hon vidmakthåller och förnyar en förnämlig hantverkstradition och med lyhördhet och sällspord skicklighet klär böckers inre i en samstämd yttre gestalt.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2015: Mats Holmberg och Håkan Ljung
Motivering: ”Tillsammans vidmakthåller de, i ord och bild på hög nivå, dagsversen som genre.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2014: Anna Schytt
Motivering: ”För att hon till en bred allmänhet förmedlar vetenskap och forskning inom vitt skilda områden där till och med det osynliga görs åskådligt och fattbart.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2012: Stefan Wermelin och Staffan Schöier
Motivering: ”För att de med sakkunskap, kärlek och humor i radio och i bokform levandegjort svårfångade avsnitt av 1900-talets svenska underhållningshistoria.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2011: Lasse Zilliacus
Motivering: ”Får med humor, allvar och utsökt sinne för textens förhållande till musiken publiken att förstå och känna vad som utspelar sig på operascenen.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2010: Sissela Kyle
Motivering: ”För att hon med kvickhet och bildning formar lysande underhållning med tankeväckande innehåll.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2009: Lars Huldén
Motivering: ˝För hans många framgångsrika strövtåg som bärplockare i ordskogen, till gagn och glädje för en tacksam publik i hela det svenska språkområdet.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2008: Robert Sund
Motivering: ”För hans långa och framgångsrika verksamhet som dirigent, körledare, kompositör, sångare, musiker och musikpedagog, både inom och utom Sverige.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2007: Fredrik Sjöberg
Motivering: ”För ett kunskapsberikande författarskap om naturen i ett kulturellt perspektiv.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2006: Marianne Söderberg
Motivering: ”För hennes kulturjournalistiska och folkbildande gärning som producent och programledare i tv.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2005: Susanne Rydén
Motivering: ”För hennes högtstående historiska och konstnärliga arbete med musikdramat Christinas resa.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2004: Jan Berglin
Motivering: ”Som i text och teckning skildrar vardagsmänniskans tillvaro mellan ideal och materia.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2003: Magnus Florin
Motivering: ”För att han genom iscensättningar av skilda slag levandegör röster från alla tider.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2002: Göte Göransson
Motivering: ”I Göte Göranssons text och teckningar växer insektsvärlden fram med magisk exakthet.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2001: Maja Lundgren
Motivering: ”För att hon i Alf Henriksons anda nedstigit i förflutenheten och med humor och egensinne levandegjort det antika Pompeji.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 2000: Christer Åsberg
Motivering: ”För att han med lärdom och lättsinne förvaltar och förmedlar kulturarvet från Bibeln till Olrog och i Henriksonsk anda skapar verser för dagen som räcker längre än så.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1995: Rolf Janson
Motivering: ”Alf Henriksons pris, som nu utdelas för sextonde gången till en eller annan kulturpersonlighet, går 1995 till fil.dr h.c. Rolf Janson, vänsällast av f.d. bokförläggare.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1994: Bertil Forsman
Motivering: ”1994 års pris går till Bertil Forsman, som har haft hand om radioprogrammet Vetandets värld i tjugo år och vidare har skött programmet Ordbruk i sex. Inte många personer har förmedlat så mycken människovärdig kunskap åt svenska folket som denne medarbetare i den även i övrigt välskötta och hörvärda radiokanalen P1.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1993: Gudrun Svensson och Sven-Olof Nystedt
Motivering: ”Gudrun Svensson såväl som Sven-Olof Nystedt binder böcker med handlag och kunskap och smak. Expertisen på Kungliga Biblioteket har länge förstått att de kan sin sak. Vi som handskas med boktryck på annat vis ägnar dem både vårt lov och vårt pris.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1992: Gunnar Brusewitz
Motivering:”Gunnar Brusewitz har fyllt många böcker och andra trycksaker med bilder och text angående fåglar och fyrfotadjur, landskap och människoverk. Han är en framstående artist och en betydande författare, vars verk kan beundras inte bara för sin estetiska kvalitet utan även för sitt sakinnehåll. Han har skänkt oss både skönhet och lärdom.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1991: Kjerstin Dellert
Motivering: ”1991 års pris går till Kjerstin Dellert, som efter en lång karriär som sångerska har gett liv åt Confidencen på Ulriksdal. Hon har därigenom skaffat fram en spelplats som har sovit i mer än hundra år och nu är av vikt även för nyskapande musik. Ur historisk synvinkel har ingen uträttat något liknande sedan Agne Beijer för någon mansålder sedan grävde fram teatrarna på Drottningholm och Gripsholm.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1990: Bitte Hall
Motivering: ”1990 års pris utgår i lika delar till Bitte Hall som i många år har meddelat danska, finska, isländska, norska och svenska bokförläggare nyttig och rolig kunskap om italienska människor och trycksaker samt till Björn Barlach som bland många andra sånger har försett vårt land med en hymn till flaggstången, vilken till skillnad från flaggan länge har saknat en sådan.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1989: Gösta Vogel-Rödin
Motivering: ”Läckö slott är en svensk nationalegendom med anor från medeltiden och vår så kallade stormaktstid. Det stod länge tomt och dött i en avkrok av Västergötland. Nu är det annat. Sommar-utställningarna på Läckö under rubriker som Mat och Trä eller Medeltid eller bara Tid har gett rolig och nyttig undervisning åt breda folklager och har genom sin bredd lärt ut ett och annat även åt fackmän, därför att material har bragts samman från olika källor och specialområden. Själen i detta är sedan många år Gösta Vogel-Rödin. Det är på tiden att han får sitt pris.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1988: Marianne Alopaeus
Motivering: ”Marianne Alopaeus som kommer från Finland och bor i Sverige, har skrivit med djup kunskap och erfarenhet om svenskheten på båda hållen. Hon har säkert irriterat lokalpatrioter i såväl Stockholm som Helsingfors med somliga meningar och repliker, men ingen tänkande läsare kan gärna ha undgått att reflektera över hennes klarögda observationer. För nyttiga böcker i ett för alla svenskar viktigt ämne får hon 1988 års pris.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1987: Elsa Brita Marcusen
Motivering: ”Hon var en svensk journalist som i unga år blev norsk. Hon kan antagligen mer om barnfilm än någon annan, men det är inte för den sidan av sin gärning hon får årets pris av Bra Böcker och mig. Hon får det därför att hon är en bildad och klarsynt norska och dito svenska, som har gjort mycket för att utan sammanblandning och förvandling förena norskt och svenskt.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1986: Harry Järv
Motivering: ”Harry Järv är en tankeväckande recensent med ovanliga erfarenheter, en intressant essäist, en mycket lärd humanist, en framstående biblioteksman och en viljestark redaktör av läsvärda tidskrifter. I alla dessa egenskaper, vilka är beundransvärda även var för sig, får han underifrån 1986 års pris.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1985: Bent W. Dahlström
Motivering: ”Bent W. Dahlström är en bildad, beläst och betydande förlagsman i Danmark, det land som lärt oss svenskar mest om böcker och bokhantering. Hans personliga betydelse för några av oss som sysslar med böcker på denna sidan om Öresund är likafullt stor. Det är en glädje för mig att få ge årets pris åt Bent W. Dahlström, en boksynt dansk.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1984: Ana Maria Narti
Motivering: ”Ana Maria Narti, kommen från Rumänien med kunskaper i åtskilliga språk och med personlig erfarenhet av fascistisk, katolsk och kommunistisk skolgång, står i främsta ledet i den stora skaran av högt bildade invandrare som har så mycket att ge åt Sverige. Icke blott skriver hon en förvånande god svenska, hon är också hemmastadd i svenska förhållanden och förmanar oss på goda grunder att inte göra våra barn urarva till den klassiska litteraturen i den puerila föreställningen att denna inte skulle angå arbetarklassen.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1983: Björn Berg
Motivering: ”Den svåra konsten att hitta på är det inte många som kan. Den klara blicken för hur här ser ut är det inte många som fått. Den kloka handen som vet vart den vill är det inte många som har. Bildkonstens villkor är inte så få. Tecknandets mödor är inte så små. Den som utstår och samlar dem alla ändå förtjänar allt pris han kan få.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1982: C. G. Bjurström
Motivering: ”Att en enda person skulle kunna överskåda vad som ges ut av värde i den engelskspråkiga världen är väl inte att begära, men inte heller beträffande den tyska litteraturen eller den ryska litteraturen eller den italienska eller ens den danska eller norska finns det några som förmedlar kunskap till oss i samma grad som C. G. Bjurström har gjort träget och länge med den franska från sin utgångspunkt i Paris.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1981: Karl Erik Forsberg och Vidar Forsberg
Motivering: ”De får samfällt detta stipendium för mångårigt gott arbete i litteraturens tjänst. Båda har signerat sköna alster som har rang av personliga konstverk, men än mera prisvärd är efter min mening deras långvariga hederliga anonyma strävan med alla de böcker där de typografiska finesserna tar sig uttryck enbart i läsbarhet och reda, balans och behag.”
Läs mer
Läs mer
Pristagare 1980: Göran Malmqvist
Motivering: ”När jag nu har fått äran att utdela detta pris har det känts angeläget att den förste som får det är en person vars litterära intresse inte är avhängigt av dagsaktualitet och tillfälliga politiska konjunkturer utan syftar till djupare upptäcktsfärder i en mångtusenårig kultur som rimligen angår oss mer än någonsin.”
Läs mer
Läs mer